Grip 1 na explosie bij Urenco/Enrichment Technology Almelo

Donderdag 23 juli 2008

Bij Enrichment Technology Nederland een zusterbedrijf van uraniumverrijkingsfabriek Urenco is woensdagavond  even voor half elf een explosie geweest in een deel van de machinefabriek.  ETNL maakt centrifuges voor Urenco. Een chemische stof in een vat kwam tot ontploffing. Om welke stof het gaat is nog onduidelijk. Er zijn bij de ontpolffing geen gewonden gevallen. Na de explosie is geen brand ontstaan. Volgens de brandweer ziet het er naar uit dat er geen gevaar is voor de omgeving. Tijdens de explosie waren er ruim twintig mensen aanwezig. De brandweer heeft metingen uitgevoerd.  Er werd direct groot alarm geslagen omdat het om een gecompliceerd bedrijf gaat. Verschillende brandweerkorpsen uit de regio zijn ingeschakeld. 

(C) Copyright Patrick J.C. Weegink

Bij aankomst van de brandweer waren alle medewerkers uit het pand.
De brand van Almelo heeft veel hulp gekregen van omliggen de korpsen, niet voor de brand maar voor de assistentie bij de inzet.
Vanaf de openbare weg was duidelijk te zien dat brandweerlieden in chemiepakken aan het werk zijn geweest...
...na de inzet werden ze afgespoten met water om eventuele besmetting te voorkomen.
Bij Urenco, dat vlak naast ETNL zit, wordt uranium verrijkt tot brandstof voor kerncentrales.
De adviseur gevaarlijke stoffen heeft de mobiele "Piet Paulusma" uitgeschoven om zo ter plaatse op de hoogte te zijn van de windrichting, windsnelheid en de barometerdruk. Wat bij deze inzet vooral belangrijk was, omdat het bijna windstil weer was en dus niet verrast konden worden door een draaien de en aantrekkende windrichting.

(C) Copyright Patrick J.C. Weegink